ANKSİYETE BOZUKLUĞU

ANKSİYETE BOZUKLUĞU VE BELİRTİLERİ

Anksiyete, toplum arasında kaygı bozukluğu olarak da bilinen psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Panik atak, uyku problemi ve kaygı dolu davranışlar en sık görülen belirtilerinden sadece birkaçıdır. Anksiyete bozukluğu hastalığına sahip olan insanlarda en sık karşılaşılan süreç ise “hastalığı reddetme” sürecidir.

Anksiyete bozukluğu diğer adıyla kaygı bozukluğu psikolojik kökenli bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. Anksiyete bozukluğu olan kişiler mevcut durumları olduğundan daha yoğun yaşarlar ve bu durum ilerledikçe hastalığın belirtileri fiziksel ve ruhsal olarak kişiyi daha çok etkilemeye başlar.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler günlük hayatında ve iş hayatında bu durumun negatif etkilerini zaman zaman yoğun olarak hissetmektedirler. Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlık olduğundan geç kalınmadan bir uzmana başvurulmasında kişinin hayat kalitesi açısından fayda vardır.

Anksiyete bozukluğu olan kişilerde panik atak durumlarının da olması muhtemeldir. Anksiyete bozukluğu tedavisi çok kısa sürede olumlu cevap veren tedaviler arasında yer almaktadır. Anksiyete bozukluğu kendi içerisinde de ayrılır. Bunlar ayrılık anksiyetesi, genelleştirilmiş anksiyete, sosyal anksiyete bozukluğu ve spesifik fobiler olarak yer almaktadır.

SOSYAL ANKSİYETE NEDİR?

Sosyal anksiyete kişinin toplum içerisinde yaşadığı korku ve kayı durumlarına verilen isimdir. Bu durum özellikle kişi toplum içerisinde sosyalleştiğinde gerçekleşiyorsa bu duruma sosyal anksiyete adı verilmektedir.

ANKSİYETE BOZUKLUKLARI

Anksiyete bozuklukları kendi içerisinde çeşitli şekillerde olmaktadır. Bu durum farklı isimlerle ve farklı hastalıklar olarak adlandırılsa da hepsinin temeli anksiyete bozukluğudur.

Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu: Bulunduğu mevcut durumla ilgisi olmayan fakat sürekli endişe halidir.

Panik Atak: Bu durum aniden ortaya çıkmaktadır ve zaman zaman gerçekleşebilmektedir. Temelinde ölüm korkusu vardır kişide fiziksel olarak terleme ve titremeler görülür.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Toplum içerisinde kişi kendini ifade edemez ve kaygı korku hisseder. Bu durum kişide sosyal fobi olarak da adlandırılmaktadır.

Belirli Fobiler: Bazı durumlara, nesnelere, olaylara ve canlılara karşı nedeni belli olmayan korku endişe ve kaygının bulunma halidir.

Agorafobi: Kişinin kendisini güvenli hissettiği bir alandan ayrılma korkusu ve kaygısı olarak nitelendirilmektedir. Bu kaygı durumunu her işten eve evden işe veya dışarıya gittiğinde yaşaması agorafobinin belirtisi olabilir.

Ayrılık Kaygısı: Kişinin ailesinden, sevdiklerinden ve bağlandığı bir şeyden dolayı yaşadığı ayrılık korkusudur. Ayrılık olmasa bile kişi sürekli bu kaygı ve korku ile yaşar.

Seçici Dilsizlik: Çocuğun ya da bireyin akıcı konuşmasına rağmen sosyal alanlarda veya durumlarda konuşmama durumudur.

ANKSİYETE BELİRTİLERİ

Panik, korku ve huzursuzluk, ruhsal durumlarda değişkenlik, endişeli hissetme hali, sakin kalamamak ,u yku problemi

Soğuk, terli, uyuşmuş ya da karıncalanan eller ya da ayaklar

Nefes darlığı

Ağız kuruması

Kalp çarpıntısı

Mide bulantısı ve baş dönmesini sayabiliriz.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın