KUZEY IŞIKLARI TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ

İLK DEFA TÜRKİYE’DEN GÖRÜNTÜLENDİ

Kuzey Işıkları geçtiğimiz hafta sonu Kuzey Yarım Küre’de ABD, Kanada, İngiltere, Macaristan, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye gibi birçok ülkede görüldü. Güneş uzmanları geçtiğimiz günlerde Dünya’yı etkileyecek bir jeomanyetik fırtına sayesinde hafta sonu çok sayıda Kuzey Işıkları ile karşılaşabileceğimizi söyledi.

GÜNEŞ’TE MEYDANA GELEN PATLAMALAR DÜNYA’YA YANSIYOR

Güneş’ten gelen bir jeomanyetik fırtına, Dünya’ya yüksek bir hızla çarparak çeşitli bölgelerde ilk defa Kuzey Işıklarının gözlemlenmesini sağladı. Kutup ışıkları, Güneş’te meydana gelen patlamaların Dünya’nın üst atmosferiyle etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Türkiye ile birlikte birçok Avrupa ülkesinde görülen Kuzey Işıkları bilim insanlarını da şaşkınlığa uğrattı. Genellikle yeşil görülen kutup ışıklarının kırmızı renk tonlarında görülmesinin nedeni ise havada nitrojen emisyonlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.

KUZEY IŞIKLARI SADECE KIŞIN MI GÖRÜLÜR?

Ayrıca Kuzey Işıkları sadece kışın değil yıl boyunca gerçekleşebiliyor. Işıkları yakalamak için Kp endeksini takip etmek gerekiyor. 0 ile 9 arasında ölçeği bulunan Kp endeksinde 6 ile 9 arasındaki zamanlar Kuzey Işıkları’nın görülebileceği dönemler olabilir.

Güneşten meydana gelen bu patlamaların hepsine ‘güneş fırtınası’ adı verilir. Bu fırtınaların gitgide artması bekleniyor. 2025 yılında güneşin manyetik aktivitesi maksimuma ulaşacak. Şu an güneş maksimuma doğru gidiyor. 11 yıllık bir süresi var; 11 yılda bir maksimum an yaşıyor. Bu aslında beklenen bir şey. Bu tür olaylar önümüzdeki yıllarda, önümüzdeki günlerde karşımıza çıkabilir. Güneşin aktifleşmesi ile püskürtülecek maddelerin artacağını ve bu maddelerin eninde sonunda dünyanın manyetik alanı ile karşılaşacağı bilim insanları tarafından bildiriliyor. “Bu tür kuzey ışıklarının daha fazla görülme olasılığı, daha başka enlemlerde de görülme olasılığı artacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye’de kuzey Işıklarının görüldüğü yerler;

İstanbul, Ordu’nun Ünye ilçesinde Van’ın Özalp ilçesinde ve Balıkesir, Marmara Adası’nda görüldü.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın