22-27 KASIM AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI

22 Kasımı içine alan hafta “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu hafta içerisinde toplumun ağız diş sağlığı bilincini arttırmak üzere bir çok etkinlik yapılıyor.

Aksaray’da özel bir klinikte çalışan Ağız Diş ve Çene Uzmanı Doktor Mert Can konuyla ilgili “ Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı açısından büyük önem arz eder. Ağız ortamında diş çürüğü ve dişeti hastalıkları gibi sağlık problemlerinin bulunması kardiyovasküler sorunlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, endokardit gibi genel vücut sağlığı ile ilgili sorunlara neden olabilir. Sağlıksız ağız tablosunun ve dönem dönem şiddetlenen ağrı ile kendini gösteren akut diş apseleri sinin uzun dönem ağızda bulunması neticesinde beyin absesi oluşumuna kadar ilerleyen durumlar gözlemleyebiliyoruz.” diye konuştu.

6 AYDA BİR DOKTOR KONTROLÜ ŞART

Bireylerin çürük riskleri ve diş eti hastalığı taşıma potansiyelleri bireysel olarak farklılık gösterdiğini vurgulayan uzman diş hekimi Dr. Can, “Bu nedenle çürük riski yüksek, dişeti hastalığı taşıma riski yüksek olan bireylerin 6 ayda bir kez mutlaka diş hekimi muayenesi olması gerekir. Yüksek risk grubunda olmayan sağlıklı bireylerin ise yılda 1 kez muayene olması yeterli olur.” dedi.

ÇOCUKLARIN DİŞLERİNE DİKKAT!

Çocuklarda diş sağlığına değinen Dr. Can, “ Hastalıkları erken teşhis edip tedavi etmenin yanı sıra koruyucu hekimlik önlemlerinin alınıp dişlerin ağıza sürmesinden itibaren diş çürüklerinin oluşumunun önlenmesi de önemlidir. Bu konuda okullarda gerçekleştirilen kapsamlı taramalar, çocuklara ağız sağlığını koruma yöntemlerinin öğretilmesi ve ailelerin koruyucu diş tedavilerini aksatmamak adına çocuklarını diş hekimine götürmeleri önemlidir. Çocukluk döneminde ağızda bulunan süt dişlerinin korunmasının yanı sıra 6 yaşından itibaren ağızda çıkan daimi dişlerin korunması amacıyla da 6 ayda bir doktor kontrolü şart.” diye konuştu.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın