3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Türkiye genelinde 3-9 Kasım tarihleri arasında her yıl “Organ ve Doku Bağışı Haftası” kutlanıyor. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Ülkemizde 2023 kayıtlarına göre yaklaşık 26.894 organ nakli hastası beklemektedir. Kadavradan organ bağış sayısındaki azlık sebebi ile organ bekleyen bu hastaların birçoğu maalesef nakil olmadan hayatlarını kaybetmektedir.

GÖNÜLLÜ BAĞIŞÇI SAYISI 626 BİN 172

Sağlık Bakanlığı’nın 2 Kasım 2023 tarihine kadar olan verilerine göre bu yıl Türkiye’de 33 kalp 11 akciğer 2.875 böbrek 1.455 karaciğer olmak üzere toplam 4.374 organ nakli gerçekleştirildi. Gönüllü bağışçı sayısı da 2023 yılı itibariyle 626.172 oldu. Türkiye’de organ alınmasına ilişkin yasaya göre ölen bir kişi hayattayken organlarını bağışlamış olsa dahi birinci dereceden yakınlarından ölümünden sonra izin alınıyor. 2023’te yüzde 16’ya gerileyen aile bağış oranı, korona virüs salgını öncesinde yüzde 30 bandındaydı.

İNSAN İNSANA MUHTAÇ

Türkiye’de 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabiliyor. Canlı verici olarak yalnızca karaciğer ve böbrek bağışında bulunabiliyor. Organ nakli yapan sağlık merkezleri ve hastanelerde, bu konuda çalışan vakıf, dernek gibi kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabiliyor. Organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterli oluyor. Böbrek, pankreas, karaciğer, akciğer, kalp ve ince bağırsak nakillerinin yanı sıra kornea, kemik iliği tendon, kalp kapağı, deri, kemik, yüz -saçlı deri ve ekstremitelerin de nakli yapılabiliyor.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın